Overview

On arrival at Emirates International School – Jumeirah visitors encounter the first key spaces of the main entrance, reception area and central atrium. In accordance with the school’s educational philosophy, the design of the daylight-flooded atrium is designed to foster social interaction, while creating an inviting space that can be utilised for activities and gatherings

Key areas such as the main atrium, reception, corridors, breakout spaces and the main library with their natural yet invigorating colour palette, engaging furniture, interactive features and incorporated technology nurture the students’ education and growth as well as communicate activities throughout the school as a whole.

Project Details

  • Client: Emirates International School
  • Location:  Dubai, UAE
  • Type: Education
  • Scope: Architecture, Interior Design, MEP
  • Year: 2015 – 2016 (Built)

Forming the heart of the school the atrium, with its wide staircase and adjacent airy lobby area, aims to engender and enhance a sense of community and shared purpose. Interactive sculptural elements, eye-catching graphics and coloured panelling work in accordance with a neutral palette backdrop. The high standard of finishes, material choices and applications visually manifest the quality and high profile of EIS-Jumeirah.

The reception counter adjacent to the lobby entry area creates a welcoming and immediate contact point for all visitors while the adjoining corridor spaces and atrium staircase support clear and strong wayfinding elements to classrooms that provide a logical progression within the space.

The lobby area comprises elements that inspire to engage and socialise: multifunctional soft seating that is of hospitality-quality, furniture in natural materials, large sculptural features, bright wall graphics and a large LCD information screen.

The transition from corridors into classrooms is visually linked though extending the flooring through the corridors into the teaching spaces. Classroom numbers are illustrated with numerals as well as colour insets for easy wayfinding.

The design of the classroom spaces provide a stimulating atmosphere that fosters interaction and triggers active learning. This is achieved with the use of calm colour schemes enriched with accent colours on carefully allocated surfaces, natural finishes and materials that provide sound absorbing qualities, interactive features, LCD touch screens, white boards, write-on wall paint and flexible seating.

The main library, with its neutral and natural finishes and sound absorbing qualities, is located on the second floor of the building, with floor to ceiling height windows providing the maximum flood of natural daylight and looking down into the outdoor play area.