Overview

The building’s plan takes the form of enclosures reflecting the protective identity of the school whilst also creating a structure that encourages a flexible and efficient use of space. At the centre of the enclosure is a large, multifunctional space; used for sports, teaching, performances, assemblies, and dining. This forms the social heart of the school. The central space is welcoming and visible from all points and provides access to all teaching areas, dispensing with the need for internal corridors.

Classroom clusters are turned inwards towards inner courtyards to reflect the protective nature of the school and ensure privacy. By forming semi enclosed clusters, a diverse range of learning environments is created that are capable of supporting different learning styles and encouraging controlled social activities and interactions. They are interconnected through a fabric of gardens, patios, loggias, and terraces.

Social, cultural and sports play areas have been developed at different levels to separate different school stages while keeping the visual relation between them. The typical horizontal split between floors has been dissolved by creating visual connections between all levels and Spanish steps further enhance this connectivity for both social interactions and by providing steps from which to view the sports areas.

Project Details

  • Client: Fortes
  • Location: Dubai, UAE
  • Type: School
  • Scope: Architecture
  • Year: 2014 – 2016 (Built)